COMUNICAT DE PRESĂ

 

Primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale, deschis la Spitalul Universitar de Urgență București

Primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale a fost deschis luni, 10 mai 2021, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), în baza unui protocol de colaborare încheiat de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse dintre Femei și Bărbați (ANES) cu această unitate sanitară, Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București și susținut de Inspectoratul General al Poliției Române.

Centrul de intervenție pentru victimele violenței sexuale vine cu o abordare nouă în acordarea de sprijin victimelor și pune accent pe managementul integrat al cazurilor de violență sexuală, asigurând intervenția unei echipe multidisciplinare formată din: medic/asistent medical, medic legist, psiholog, polițist, asistent social.

”Violența domestică constituie una dintre cele mai grave probleme sociale la nivel global. În România, acest fenomen este puțin raportat, însă cifrele pe care le avem ne spun că 94% dintre victimele violurilor raportate în 2020 sunt femei și fete și 92% dintre victimele agresiunilor sexuale sunt tot femei și fete. Față de anul 2019, anul trecut s-a înregistrat o creștere cu 30% a cazurilor raportate de viol, agresiune sexuală și act sexual asupra minorelor. Dincolo de cifre sunt drame și ce e și mai dureros este că, atunci când astfel de violențe grave se întâmplă, victimele sunt transformate pe nedrept în vinovați. Le încurajez pe femeile care cad victime ale violențelor de orice fel să apeleze la ajutor și pe toți cei care au cunoștință despre astfel de fapte să sprijine victimele și să le îndrume în a cere ajutor”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

În cadrul centrului deschis la nivelul SUUB, victimele violenței sexuale vor putea beneficia, în mod direct și gratuit, de toate serviciile de suport necesare: asistență medicală de urgență, asistență post-traumatică, prelevare de probe biologice, consiliere psihologică și/sau juridică, sprijin pentru a iniția procedura legală de formulare a unei plângeri penale, asistență socială prin decontarea costurilor aferente eliberării certificatelor medico-legale și orientare, după caz, către servicii sociale adecvate în vederea găzduirii.

În acest fel, femeile sunt scutite să facă drumuri numeroase la poliție sau la INML pentru a dovedi că au fost victimele unei agresiuni sexuale și sunt susținute să parcurgă toți pașii necesari pentru ca agresorul să fie tras la răspundere.

”Ne bucură faptul că primul centru de intervenții pentru victimele violenței sexuale se deschide la Spitalul Universitar de Urgență București. Avem medici profesioniști, echipe multidisciplinare care le pot acorda victimelor toate îngrijirile medicale necesare, indiferent de complexitatea acestora, dar și suport psihologic. Victimele violenței sexuale vor beneficia de îngrijiri medicale în cadrul Unității de Primiri Urgențe, dar și în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgență București.  Îi asigurăm pe pacienții noștri că vor beneficia de servicii medicale de înaltă calitate,  realizate cu profesionalism și dăruire”, a declarat managerul Spitalului Universitar de Urgență București, prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu.

Deschiderea centrului de la Spitalul Universitar de Urgență București este un prim pas pe care ANES îl face, alături de instituțiile partenere,  pentru a schimba percepția asupra acestor cazuri și modalitatea de intervenție  în situațiile de violență sexuală, în sensul asigurării unor servicii integrate pentru victime, prin furnizarea de examinări medicale și medico-legale, asistență post-traumatică, îndrumare  și consiliere în vederea depășirii situației de risc.

”Este nevoie să înțelegem mult mai bine cazurile de violență sexuală, în întreaga lor complexitate și să venim în întâmpinarea tuturor nevoilor specifice ale victimelor, pentru a evita revictimizarea acestora, a scurta traseul instituțional care poate fi urmat în asemenea situații și a ușura accesul acestora la justiție. În paralel, ne-am îndreptat atenția către  reglementarea unor măsuri de prevenire și de protecție, la toate nivelurile comunității și societății, graduale și adaptate realităților, prin elaborarea strategiei naționale pentru prevenirea şi combaterea violenței sexuale “SINERGIE” 2020-2030, document de politică publică, care va fi  aprobat în scurt timp. Violența sexuală este una dintre încălcările cele mai frecvente și grave ale drepturilor omului și, în mod paradoxal,  una din infracțiunile cel mai puțin raportate și condamnate și, de aceea, avem convingerea că aceste servicii integrate vor contribui la creșterea nivelului de încredere a victimelor în autorități”, a declarat secretarul de stat al ANES, Luminița Popescu.

Centrul este dotat cu echipamente, instrumentar și consumabile medicale adecvate, precum și seturi de kit-uri pentru recoltarea probelor biologice, în formatul aprobat de către  Consiliului Superior de Medicină Legală prin Hotărârea nr.6/2017 privind “Trusa standard de prelevare a mostrelor biologice în agresiuni sexuale”.

Centrul de intervenție pentru victimele violenței sexuale a fost înființat în cadrul proiectului ”Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România” finanțat prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021, proiect ce vizează înființarea a 10 centre de servicii integrate destinate victimelor violenței sexuale, la nivel național, în conformitate cu prevederile Convenției de la Istanbul (art.25)

Alte 9 centre, care să ofere servicii integrate, urmează să devină funcționale în:

  • Spitalul Județean de Urgență Slobozia,

  • Spitalul Județean de Urgență Timișoara,

  • Spitalul Județean de Urgență Craiova,

  • Spitalul Județean de Urgență Sibiu,

  • Spitalul Județean de Urgență Brăila,

  • Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț,

  • Spitalul Județean de Urgență Bacău,

  • Spitalul Județean de Urgență Constanța,

  • Spitalul Județean de Urgență Satu Mare.

În cadrul proiectului este prevăzută și înființarea a 8 centre de consiliere destinate agresorilor, pentru care ANES a încheiat deja protocoale de colaborare cu autoritățile administrației publice locale și instituțiile care asigură organizarea și funcționarea serviciilor sociale la nivel local (Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului) din județele: Constanța, Giurgiu, Dolj, Bacău, Sibiu, Timiș, Ialomița și Municipiul București.

Proiectul predefinit “Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România” are o valoare totală de 2,5 milioane de euro și este finanțat prin Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul programului ”Justiție”, gestionat de către Ministerul  Justiției, în calitate de Operator de Program.

Working together for a green, competitive and inclusive Europe

Disclaimer: Proiect finanțat de Regatul Norvegiei prin Granturile Norvegiene. Valoarea grantului acordat proiectului este 2.500.000 de euro. Obiectivul proiectului este sprijinirea autoritățile române în adoptarea unei abordări coordonate pentru abordarea provocărilor reprezentate de punerea în aplicare a Convenției de la Istanbul, vizând reducerea violenței în familie și a violenței împotriva femeilor prin facilitarea schimbului de bune practici cu instituții norvegiene relevante, cu experiență în domeniul violenței în familie și a violenței împotriva femeilor.

 Galerie Foto