In data de 23 noiembrie 2018, secretarul de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Grațiela Drăghici, și Ambasadorul Franței în România, Michèle Ramis, au semnat o Declarație de intenție între cele două instituții pe care le reprezintă, în marja Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeii, care este marcată în fiecare an pe 25 noiembrie.

Din această perspectivă, Zilele de luptă împotriva violenței domestice reprezintă o oportunitate atât pentru factorii de decizie cât și pentru societatea civilă de a-și coagula toate eforturile pentru a da un răspuns eficient, unitar și coerent și pentru a trezi conștiința publică în fața acestui fenomen global.

Scopul acestei Declarații de intenție este acela de a intensifica cooperarea între cele două entități pentru implementarea unor acțiuni comune destinate promovării egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

Astfel, Ambasada Franței în România a demarat la începutul acestui an, cu sprijinul altor 10 misiuni diplomatice, Campania de susținere a luptei împotriva violenței  asupra femeilor „Ambasadori în Portocaliu”, ca ecou al Campaniei „Orangez le Monde / Orange the World” a Organizației Națiunilor Unite.

În acest context, Campania Orange le Monde creează noi premise Statelor Membre ONU, pentru identificarea de noi soluții și pentru dezvoltarea unor mecanisme novatoare și a unor instrumente relevante și eficiente, în măsură să protejeze cât mai bine victimele violenței domestice.

Demnitarul român a salutat inițiativa doamnei Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România, respectiv implementarea pe teritoriul statului român a acestei Campanii precum și alăturarea femeilor și bărbaților Ambasador din România, la acest demers.

Consider că acest demers reprezintă un semnal de substanță dat tuturor statelor membre ale Organizației Națiunile Unite, motiv pentru care susțin obiectivele acestei Campanii, și în același timp, apreciez că acesta se poate constitui într-un veritabil vector de dezvoltare și de cooperare între țările noastre, din perspectiva promovării unor politici publice coerente, articulate prin măsuri eficiente în raport de dimensiunea globală a fenomenului.” a declarat secretarul de stat al ANES, Grațiela Drăghici.

Galerie