Activitatea 2.1 Organizarea de sesiuni de instruire multidisciplinare cu privire la elementele-cheie pentru abordarea violenței domestice și violenței împotriva femeilor, ținând seama de caracteristicile specifice ale minorităților etnice (cum ar fi violența domestică în rândul femeilor rome).
Au fost organizate sesiuni de formare aplicată, multidiciplinară pentru 250 de profesioniști din mediul judiciar (judecători, procurori) și de la nivelul organelor de intervenție. Instruirea s-a axat pe elementele-cheie în situațiile de violență domestică pentru cazurilor de violență în familie și violența împotriva femeilor în același timp, ținând cont de particularitățile specifice ale minorităților etnice cu accent pe problematica femeilor din minoritatea roma.
250 de judecători, procurori, ofițeri de poliție, au fost instruiți în cadrul a 10 sesiuni de formare organizate în luna aprilie 2022
Activitatea 2.2 Îmbunătățirea metodelor de intervenție inter-instituționale, prin elaborarea de proceduri de intervenție și metodologii în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, în principal pentru ofițeri de poliție, inclusiv sensibilizarea și diseminarea acestora.
Scopul acestei activități este de a dezvolta un set de reglementări unitare la nivelul procesului de intervenție primară și al prevenției, în scopul de a îmbunătăți calitatea de intervenție și sprijin specializat pentru protecția victimelor. În procesul de dezvoltare a acestora, exemple de bune practici deja testate și validate în alte state vor fi utilizate.
În mod concret, următoarele proceduri de lucru vor fi vizate:
-
Procedura de lucru privind măsurile pentru prevenirea cazurilor de violență domestică
-
Procedura inter-instituțională de lucru privind raportarea, colectarea și monitorizarea datelor în domeniul violenței în familie.