În perioada 10-15 martie 2019 delegația ANES formată din secretarul de stat al ANES, Gratiela Drăghici, și directorul Direcției Strategii, Politici, Programe și Monitorizare pentru Egalitate de Șanse, Gianina Dimitrescu, a participat la o serie de acțiuni în marja celei de-a 63-a sesiuni a Comisiei privind statutul femeii la Organizația Națiunilor Unite, cu tema “Sistemele de protecție socială, accesul la serviciile publice și o infrastructură durabilă pentru egalitatea de gen și împuternicirea femeilor și fetelor”, în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene, astfel:
– În data de 10 martie 2019, secretarul de stat al ANES, Grațiela Drăghici, a participat la evenimentul găzduit de premierul Islandei Katrin Jakobdòttir și organizat de Consiliul Miniștrilor Țărilor Nordice, cu tema: “NORDIC GENDER EFFECT AT WORK”.
Cu această ocazie, în deschidere, premierul Islandei și Directorul Executiv al UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka au prezentat direcții de acțiune pentru transpunerea perspectivei de gen în politici publice si programe la nivel global, cu accent pe violență sexuală, folosind ca punct de plecare în discuții mișcarea #MeToo .
În acest context secretarul de stat al ANES a purtat discuții cu premierul Islandei, SG UN Women, Ambasadoarea Suediei la Națiunile Unite si Directoarea pe egalitate de șanse a Danemarcei, pe tema evenimentului, a PRES RO, precum și a promovării perspectivei de gen, pentru îndeplinirea Obiectivului de Dezvoltare Durabila Nr. 5 din Agenda ONU 2030.
– În data de 11 martie 2019, în marja PRES RO 2019, Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, cu sprijinul Misiunii Permanente a României la Organizația Națiunilor Unite, au fost gazdele evenimentului “CSW 63 EU MINISTERIAL BREAKFAST” cu tema “Creșterea independenței economice a femeilor prin reducerea discriminării de gen în afaceri și a diferenței participării pe piața muncii din perspectiva egalității de gen”.
La eveniment au participat miniștri si secretari de stat pentru egalitate de gen ai statelor membre ale UE, acesta fiind moderat de către ES Ambasadorul României la ONU, Ion Jinga.
În deschidere ministrul MMJS Marius Constantin Budăi a prezentat prioritățile României în domeniul combaterii discriminării de gen pe piața muncii, cu accent pe diferențele de remunerare și ocupare.
De asemenea, ca integrator guvernamental în domeniu și în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene secretarul de stat Grațiela Drăghici a prezentat prioritățile României în domeniul promovării egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirii și combaterii violenței domestice.
Intervențiile demnitarilor români, în calitate de gazde, au fost urmate de intervențiile tuturor miniștrilor/ secretarilor de stat ai Statelor Membre UE, prezente în marja CSW63 a ONU.
– În plenul ONU, secretarul de stat al ANES, Grațiela Drăghici, a participat alături de ministrul MMJS Marius Constantin Budăi la susținerea Declarației Uniunii Europene, prin care UE își menține, printre altele, “angajamentul de a obține egalitatea între femei și bărbați și de a se asigura că atât femeile și fetele, cât și bărbații și băieții se bucură pe deplin de toate drepturile, în interiorul Uniunii europene și în întreaga lume”.
– Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, alături de secretarul de stat al ANES, Grațiela Drăghici au participat la o întrevedere bilaterală cu șeful Departamentului Federal al Afacerilor Interne (FDHA) din Elveția, Alain Berset, în marja participării la cea de-a 63-a sesiune a Comisiei pentru Statutul Femeii a ONU.
Tema discuției bilaterale a vizat aspecte privind combaterea diferențelor de remunerare între femei și bărbați, muncă decentă pentru toate femeile și bărbații, inclusiv pentru tineri și persoanele cu dizabilități, și salarii egale pentru munca de aceeași valoare, până în anul 2030, precum și prioritatea României privind diferențele de remunerare între femei și bărbați, în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.
– Ziua s-a încheiat cu o recepție în onoarea șefilor de delegație UE la CSW, organizată de MMJS și ANES, în colaborare cu DEL UE și cu sprijinul Misiunii Permanente a României la Organizația Națiunilor Unite.
Gazde ale evenimentului au fost ministrul Marius Constantin Budăi, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini și ambasadorul UE la ONU, Joao Vale de Almeida.
Evenimentul s-a bucurat de o largă participare a înalților oficiali ONU, secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohamed, a miniștrilor, secretari de stat si oficiali ai Statelor Membre ale UE și ONU.
– În data de 12 martie 2019, în marja CSW 63, secretarul de stat al ANES, Grațiela Drăghici, a participat la Evenimentul de Nivel Înalt organizat de Președinta Adunării Generale a ONU, Maria Fernandez Espinosa Garcés, cu tema: WOMEN IN POWER.
În segmentul de deschidere, au avut intervenții, cu mesaje puternice pentru susținerea femeilor în poziții de decizie și conducere la nivel global, Președinta ONU, Secretarul General al ONU Antonio Guterres, precum și Directorul Executiv al UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka.
Intervențiile au fost urmate de discuțiile de Nivel Înalt la care au participat înalți oficiali ai Statelor Membre ale ONU.
– Ministrul Muncii și Justiției Sociale din România, Marius Budăi, alături de secretarul de stat al ANES, Grațiela Drăghici și ambasadorul României la ONU, Ion Jinga au participat, marți, 12 martie 2019, la sediul ONU din New York la o întrevedere bilaterală cu delegația Republicii Turcia, condusă de către ministrul Familiei, Muncii și Serviciilor Sociale, Zehra Zümrüt Selçuk.
În cadrul întrevederii bilaterale, cei doi miniștri ai muncii din România și Republica Turcia au purtat discuții privind avansarea cooperării bilaterale în activitatea ministerelor muncii din cele două state.
– Tot în cursul zilei de marți, demnitarii români au avut o întrevedere și cu ministrul de stat al Justiției și Egalității din Irlanda, David Stanton, care deține competențe în domeniul egalității, imigrației și integrării.
Discuțiile celor doi miniștri au vizat intensificarea cooperării dintre cele două state și despre situația comunității românești din Irlanda, în contextul în care rezultatele ultimului recensământ al populației din această țară au arătat că aproximativ 30.000 de cetățeni români locuiesc acolo.
– În contextul cooperării bilaterale prin Mecanismul Financiar Norvegian, alături de delegația Ministerului Justiției din Norvegia, secretarul de stat al ANES a efectuat o vizită de studiu la MAYOR’S OFFICE TO COMBAT DOMESTIC GENDER – BASED VIOLENCE din New York.
Task Force-ul pe violență domestică a fost lansat în 2016 de către primarul New York-ului, Bill de Blasio, si este condus de Comisarul Cecile Noel, care prin acest birou coordonează NEW YORK CITY FAMILY JUSTICE CENTER.
Acesta reprezintă un model de bună practică în domeniu, prin cele 18 servicii integrate, pentru victimele violenței domestice, violenței sexuale și ale traficului de persoane., care beneficiază de aceste servicii, în condiții de gratuitate si confidențialitate si perfectă securitate.
Unul dintre servicii vizează consiliere vocationala si, ulterior, training-ul victimelor pentru deprinderea unor aptitudini, cum ar fi cele informatice sau pregatirea antreprenorială ce vizează calcularea bugetului unei afaceri.
– În data de 13 martie 2019, secretarul de stat al ANES, Grațiela Drăghici, a participat alături de ministrul MMJS Marius Constantin Budăi, în plenul ONU, la susținerea Declarației Naționale pe tema prioritară a CSW 63 “Sisteme de protecție socială, accesul la servicii publice și infrastructură durabilă pentru egalitatea de gen și împuternicirea femeilor și fetelor”.
– În data de 14 martie 2019, în exercitarea PRES RO, ANES a organizat evenimentul conex cu tema: „GENDER BUDGETING: SMART SPENDING FOR SOCIAL PROTECTION, ACCESS TO SERVICES AND SUSTENABLE INFRASTRUCTURE ”.
Acesta s-a înscris în marja CSW 63 și s-a desfășurat în parteneriat cu Austria, Finlanda, European Women’s Lobby, Romanian Women’s Lobby și European Institute for Gender Equality, cu sprijinul Misiunii Permanente a României la ONU.
În deschidere, secretarul de stat Grațiela Drăghici a subliniat importanța promovării perspectivei de gen, ca valoare fundamentală a democrației sociale, la nivel european și global, precum și importanța aplicabilității sale în toate sferele vieții publice, fie ca vorbim de educație, sănătate, piața muncii sau participare la decizie și împuternicirea economică a femeilor.
De asemenea demnitarul român a prezentat o nouă inițiativă pentru România și anume proiectul european “BUGETAREA DE GEN IN POLITICILE PUBLICE” , un proiect în parteneriat , între ANES, Fundația Corona și Centrul de mediere și siguranță în comunități.
– În data de 15 martie 2019, în marja CSW 63, la sediul ONU, ANES a organizat cel de-al doilea eveniment conex al României, în contextul exercitării PRES RO, cu tema: „INCLUSIVE SOCIAL PROTECTION FOR WOMEN & GIRLS: BEST PRACTICES AND EQUITY”.
Evenimentul a fost organizat prin Misiunea Permanentă a României la ONU și în parteneriat cu Soroptimist Internațional.
Cu această ocazie secretarul de stat Grațiela Drăghici a prezentat demnitarilor, diplomaților și invitaților, legislația națională, promovată în domeniu de Guvernul României, precum și mecanismele, instrumentele și serviciile sociale, reglementate în guvernarea actuala, în măsura să genereze o schimbare de paradigmă, atât în ceea ce privește promovarea femeilor, cat si protejarea acestora împotriva oricăror forme de violență.