În data de 4 Septembrie a.c, delegația ANES a participat la cea de-a 3-a Conferință Europeană în Domeniul   Violenței Domestice, organizată de catre Ministerul Justiției din Norvegia, în colaborare cu instituții guvernamentale,  organisme non-guvernamentale, naționale și internaționale, relevante pentru acest domeniu.

Deplasarea delegatiei ANES a avut loc in cadrul proiectului „Vizita de lucru şi prezentare a modelului de bună practică al României privind Convenția de la Istanbul”, finantat prin Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul Fondului pentru relaţii bilaterale al programului „Justiţie”.

În cadrul conferinței, secretarul de stat al ANES, Gratiela Drăghici, a susutinut o intervenție cu tema “EUROPEAN COOPERATION WITHIN THE FRAMEWORK OF THE ISTANBUL CONVENTION” in cadrul căreia a salutat excelenta colaborare si a prezentat principalele proiecte bilaterale și acțiuni dezvoltate impreuna cu partenerii norvegieni, atat in contextul exercitarii Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, cat si in contextul direcțiilor comune de acțiune, stabilite în acord cu Convenția de la Istanbul, inclusiv prin organizarea si participarea la SYNERGY NETWORK MEETING, cu implicarea institutiilor, asociatiilor si organizațiilor non-guvernamentale, pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.
Totodată, demnitarul roman a enunțat principalele măsuri promovate de Guvernul Romaniei, condus de premierul Viorica Dăncila, în acord cu Legea 174/ 2018, initiata de #ANES/ #MMJS, pentru armonizarea prevederilor Convenției de la Istanbul cu legislația națională.

In cea de-a doua zi, 5 Septembrie 2019, secretarul de stat Gratiela Drăghici a răspuns invitației Secretarului de stat din Ministerul Justiției si Securității Publice al Regatului Unit al Norvegiei, T.K.Settem, la întâlnirea organizată la sediul ministerului, in marja celei de-a 3-a Conferințe Europene pe Violenței Domestice.
Cu această ocazie a salutat dialogul si buna colaborare dintre cele doua instituții, în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice si violenței sexuale, în contextul oportunităților financiare oferite de Mecanismul Financiar Norvegian, prin care #ANES și Ministerul Justiției din Norvegia au demarat, în urmă cu aproape doi ani, diligentele pentru proiecte importante pentru România.
Astfel, din perspectiva suportului oferit pentru implementarea Convenției de la Istanbul, a evidențiat importanta proiectului predefinit, care vizează înființarea a 10 centre de criza pentru situații de viol si a 8 Centre de consiliere pentru agresorii victimelor violenței de gen.
De asemenea, a relevat importanta proiectelor bilaterale dezvoltate atat in marja exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, cat si in etapa de implementare a prevederilor Convenției de la Istanbul, prin organizarea conferințelor internaționale și a Sinergy Network Meeting, pentru transfer de know-how si pentru prezentarea de modele de buna practica in domeniu.
Secretarul de stat T.K.Settem a exprimat deschiderea si suportul pentru continuarea cooperării bilaterale dintre ANES și M.J.al Norvegiei.
De asemenea a salutat prestația României în exercitarea Președinției la Cons.UE, în calitate de partener al ANES, în organizarea Conferinței Internationale TOWARDS A EUROPE FREE FROM VIOLENCE AGAINST WOMEN AND GIRLS – THE ISTANBUL CONVENTION CREATING A NEW HORIZON AND A PARADIGM SHIFT FOR ALL STAKEHOLDERS !, eveniment care s-a desfășurat în luna iunie la București.

In cadrul vizitei de lucru, reprezentantii Ministerului Justiției și Securității Publice al Regatului Unit al Norvegiei, au organizat pentru delegatia ANES o vizită de documentare la Centrul de Primire pentru Victimele Violului, din Oslo – THE SEXUAL ASSAULT CENTRE- OSLO EMERGENCY MEDICAL AGENCY.
Centrul integrat funcționează în cadrul Centrului medical de primiri urgențe și este singurul de acest fel din Oslo.
Coordonatorul unității medicale de urgență Henriette Waiz a prezentat istoricul înființării centrului, atat pentru victimele violenței domestice cat si pentru victimele violului,  precum și managementul integrat al cazurilor.
Medicii specialisti ai unității medicale au posibilitatea de a acorda primul ajutor, de a efectua examenul fizic general, de a preleva si analiza probe biologice, de a preleva si analiza probe ADN, în vederea obiectivarii cazurilor de viol din perspectiva medico-legală.
Aceste acțiuni reprezintă cheia intervenției,  pentru managementul cazurilor de viol, întrucât există posibilitatea de prelevare imediata a probelor, indiferent daca victima depune sau nu plângere la poliție. Rezultatul probelor este păstrat pentru o perioadă de 3 luni, victima având posibilitatea să acționeze în instanta, ulterior evenimentului, la intervale mai lungi de timp.
Aceste măsuri medicale si medico-legale de intervenție sunt acompaniate de servicii de consiliere psihologica, de asistență socială, precum și de îndrumare pentru consiliere juridică gratuită.
Centrul are evidenta fiecărei victime, acestea fiind contactate pentru un follow-up, la două săptămâni după primul ajutor, tocmai pentru a reevalua statusul psihologic al victimei si pentru a discuta în legătură cu actiunile întreprinse din perspectivă judiciară și medico-legală.
Modelul de bună-practica prezentat cuprinde o serie de elemente ce vor putea fi preluate pentru implementarea proiectului predefinit SPRIJIN PENTRU IMPLEMENTAREA CONVENTIEI DE LA ISTANBUL, prin care #ANES  va înființa 10 centre de criza pentru situații de viol.

GALERIE FOTO

http://www.eeagrants.ro