Asociația Necuvinte în parteneriat cu Direcția Generală a Poliției Municipiului București, a lansat luni, 24 februarie 2020, campania de informare și prevenire a agresiunilor „Vorbește cu Angela” – proiect pilot implementat în zona Centrului Vechi al Capitalei. Ideea proiectului a fost aceea de a crea un cod prin care persoanele care se simt în pericol în cluburi să poată cere ajutor într-un mod discret, apelând chiar la personalul cluburilor.

Angela reprezintă, așadar, un cuvânt de cod, o interfață pentru sistemul de intervenție al statului. Este ușor de reținut și prietenos. Nu atrage atenția și oferă o cale facilă de a ieși dintr-un context dificil.

Personalul barurilor și cluburilor din Centrul Vechi va fi instruit să recunoască acest cod drept o solicitare de ajutor și să izoleze persoana aflată în dificultate conducând-o într-un loc sigur, liniștit al clubului, pentru a putea afla mai multe detalii despre situația în care se află. În funcție de cele descrise de persoana care a folosit cuvântul de cod „Angela”, personalul clubului va chema un taxi, familia/prietenii sau un echipaj de poliție, asigurându-se astfel, într-un mod discret, de siguranța ei.

„Vorbește cu Angela” nu elimină intervenția oferită de linia națională de urgență 112, ci oferă sprijin într-un mod discret, rapid până la venirea unui echipaj de poliție și/sau ambulanță, dacă situația impune acest lucru.

Este o campanie personalizată special pentru situațiile apărute în zonele de divertisment – cluburi, baruri, unde consumul de alcool este foarte des întâlnit.

Doamna Mihaela Andreianu, Secretar de Stat la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse a fost prezentă la lansarea campaniei #vorbestecuAngela și a dorit să sublinieze necesitatea existenței acestui cod și importanța utilizării lui de către fetele și femeile care se află într-o situație de violență, într-un spațiu public, destinat divertismentului:

„Am fost invitată și am participat cu mare plăcere, astăzi, la lansarea campaniei “Vorbește cu Angela” inițiată de Asociația Necuvinte în parteneriat cu Poliția Generală a Municipiului București.

Ușor de reținut, ușor de acționat, o mai mare eficiență în prevenirea cazurilor de violență sexuală. Pe scurt, persoanele care frecventează cluburile și barurile din Centrul Vechi al capitalei și care se simt în pericol pot transmite angajaților din local un mesaj în care să folosească numele “Angela” (mai lucrează colega mea, Angela, aici, de exemplu!) Angajații vor ști că persoana este victima hărțuirii sexuale și vor conduce persoana într-un loc sigur din local, unde o vor ajuta să anunțe, în funcție de gravitate, familia, prietenii, un taxi, ambulanța sau poliția. Campania a fost derulată cu succes în multe țări. Sunt convinsă că este necesar să extindem acest gen de acțiuni și în alte orașe.

Felicitări, Asociația Necuvinte!”

TVR ROMÂNIA

Galerie Foto