“Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice se aplică în „în condiții de boală și de sănătate”, ca și într-o căsătorie”.

În cadrul unui interviu deosebit de interesant, doamna dr. Marceline Naudi – Președintele Grupului de Experți privind Acțiunea împotriva Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice (GREVIO- Consiliul Europei) realizează o radiografie a momentului privind răspunsul la problematica violenței domestice în contextul guvernat de măsurile specifice adoptate pe fondul pandemiei COVID 19.

Doamna dr. Marceline Naudi consideră că unul dintre motivele personale de întristare se referă la vârfurile ocazionale de conștientizare care se manifestă pasager și însoțesc diferite situații de criză, iar apoi se disipează.

Astfel, domnia sa explică de ce sunt necesare servicii constante, adecvate pentru a putea ajuta, proteja femeile și copiii lor și pentru a preveni în orice moment violența domestică.

Printre elementele importante de reținut din cuprinsul interviului se evidențiază următoarele aspecte:

➢ apelurile la liniile telefonice directe destinate violenței domestice din Europa au crescut cu până la 60%

➢ în perioada următoare incidența violenței domestice va fi în creștere

➢ Convenția de la Istanbul se aplică permanent, indiferent dacă există o pandemie COVID-19 sau nu. Statele nu sunt eliberate sub nicio formă de obligațiile lor și trebuie să le ducă la îndeplinire

➢ Necesitatea suplimentării finanțării serviciilor destinate victimelor violenței domestice, în paralel cu creșterea nivelului de conștientizare a problemelor cu care se confruntă femeile care trăiesc în situații abuzive.

➢ asigurarea permanenței și disponibilității serviciilor sociale specifice pentru a putea proteja femeile și copiii lor, pentru a preveni violența domestică, în primul rând.

➢ este necesară continuarea măsurilor de protecție împotriva răspândirii virusului, în special în unitățile rezidențiale (adăposturi și servicii pentru protecția femeilor).

Atât interviul cât și transcrierea acestuia pot fi accesate la următorul link: https://www.coe.int/…/covid-19-preventing-combating…