La data de 2 noiembrie 2020, a avut loc seminarul “Participarea copiilor și tinerilor nu este un proiect, este un drept”, organizat de către Grupul de cercetare pentru studii asupra copilăriei și tineretului, Universitatea din Edinburgh.
Seminarul a reunit peste 150 de participanți, înalți oficiali de la nivelul autorităților din Portugalia, Scoția, România, Marea Britanie și specialiști din domeniul juridic și al serviciilor sociale.
Intervențiile au fost susținute de către experți cu o îndelungată carieră în domeniu, prilejuind schimbul de informații și de bune practici între participanți. La acest eveniment, din partea Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) au participat doamna Luminița Popescu, secretar de stat, Monaliza Cîrstea, director al Direcției de Prevenire si Combatere a Violentei Domestice și Aurora Martin, consilier superior.
Prezentarea a surprins o serie de evoluții înregistrate în diferite state privind prevederile legale și măsurile cu privire la participarea copiilor în procesul de justiție, în contextul situațiilor de violență domestică.
O impresie deosebit de plăcută a fost generată de prezentarea unor impresii/mărturii ale unor copii, realizate de către tinerii implicați în proiectul Îmbunătățirea justiției în contactul cu copiii, din Portugalia și Scoția, imaginea acestora fiind anonimizată și prezentată sub forma unui personaj.
Acest seminar a ilustrat modul în care copiii și tinerii pot contribui cu succes la fundamentarea deciziilor legale, în contextul violenței domestice, cu accent pe sprijinirea acestora prin servicii adecvate și prin metodologii specifice de intervenție la nivelul profesioniștilor.

Galerie Foto