Nou! Măsuri inovatoare pentru siguranța victimelor violenței domestice!
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a organizat la data de 23 martie, o videoconferință în cadrul proiectului MINERVA, inițiat de către Asociația „Zi de Bine”, prin eforturile doamnei președinte Melania Medeleanu. La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivelul județelor, sectoarelor/municipiului București.
Proiectul Minerva este sprijinit de către ANES și are ca scop principal facilitarea accesului la asistență de urgență pentru victimele violenței domestice, în principal, prin intermediul alertării imediate a numărului unic de urgență 112.
Minerva presupune furnizarea unui dispozitiv tip buton de panică de mici dimensiuni, pe care victima îl poartă asupra sa și care are dublu rol: semnalarea stării de pericol imediat, prin alertarea rapidă a serviciului unic de urgență 112, dar și transmiterea unui sms către DGASPC, pentru acordarea unor servicii specializate.
În cursul discuțiilor, doamna Luminita Popescu, secretar de stat ANES a menționat că: „ideea proiectului MINERVA, pe care ANES îl susține, a pornit de la necesitatea identificării unei alternative la lipsa în prezent a dispozitivelor electronice care ar trebui să asigure protecția victimelor. Deși, inițial am pornit acest demers cu ideea de a identifica în primă fază, un nr. de 10 Direcții Generale de Asistență Socială si Protecția Copilului (DGASPC) care să ni se alăture, pe parcursul a câteva zile de discuții, am aflat cu bucurie că sunt peste 20 de parteneri care doresc să fie alături de ANES și Asociația Zi de Bine, în cadrul proiectului MINERVA”.
În continuare, Asociația „Zi de Bine” a prezentat modul în care funcționează dispozitivele, fiind subliniate o serie de detalii tehnice, iar doamna Cosmina Simiean Nicolescu, director general DGASMB, a evidențiat viziunea acestei instituții cu privire la modul de utilizare a dispozitivelor, în practică, din perspectiva serviciilor sociale.
În încheiere, conducerea ANES a adresat mulțumiri doamnei Melania Medeleanu pentru acest proiect inovator, și Direcțiilor Generale de Asistență Socială si Protectia Copilului pentru că au răspuns inițiativei ANES ca parteneri reali în toate acțiunile comune și a subliniat că acesta este o oportunitate deosebită care poate contribui la salvarea unor vieți omenești. Luminița Popescu a mai subliniat că ANES, împreună cu profesioniștii care lucrează în acest domeniu și pe umerii cărora este mereu o responsabilitate deosebită, pot deveni un sprijin real pentru victimele violenței domestice și pot întrerupe ciclul violenței și perpetuarea acesteia.