Astăzi, 14.11.2018, ANES a primit vizita doamnei Dunja Mijatovic, Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.

Din partea ANES, au participat la întrevedere secretarul general Monaliza Cirstea și directorul Direcției Strategii, Politici, Programe și Monitorizare pentru Egalitatea de Șanse Gianina Dimitrescu.

Cu acest prilej, reprezentanții ANES au prezentat progresele înregistrate în cadrul procesului complex de reformă legislativă realizată în scopul implementării prevederilor Convenției de la Istanbul în legislația națională, care a vizat, în principal, extinderea sferei serviciilor sociale din domeniu, introducerea unei noi măsuri de protecție imediată a victimelor violenței domestice sub forma ordinului de protecție provizoriu, creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a autorităților publice locale în sensul dezvoltării unui număr suficient de servicii sociale destinate victimelor violenței domestice precum și realizarea unor campanii de conștientizare și informare.

În același sens, au fost evidențiate instrumentele financiare relevante accesate deja în vederea susținerii implementării noilor prevederi legale sub forma unor importante proiecte naționale.

Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei a salutat progresele realizate de către statul român în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice din perspectiva ratificării Convenției de la Istanbul și a apreciat derularea unor importante campanii de informare și conștientizare în ultimii ani.

Totodată, ANES a subliniat faptul că România susține ratificarea de către Uniunea Europeană a Convenției de la Istanbul, având certitudinea că acest demers politic comun va asigura consolidarea cadrului juridic al UE și implementarea unor politici coerente privind combaterea violenței domestice. Astfel, va depune diligențele necesare în cadrul PRES RO 2019, în vederea consolidării pozițiilor de susținere a acestei Conventii de către cât mai multe state membre ale UE.

În cadrul discuțiilor, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei a apreciat eforturile instituționale depuse în vederea creării unei rețele naționale inovative de locuințe protejate destinate victimelor violenței domestice și a arătat interes față de reglementarea noii profesii de expert în egalitate de șanse între femei și bărbați în contextul campaniei globale HeForShe inițiate de către UN Women.

GALERIE FOTO