Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați lansează, în parteneriat cu IKEA România, o campanie națională de informare și conștientizare privind violența domestică și violența împotriva femeilor. Aceasta este organizată în contextul campaniei internaționale pentru eliminarea violenței asupra femeilor și fetelor care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor, din data de 25 noiembrie (Ziua Internațională a Luptei împotriva violenței asupra femeilor) și până pe 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului).
În cadrul acestei campanii va fi promovat numărul unic al liniei naționale telefonice gratuite pentru victimele violenței domestice, discriminarea pe criteriul de sex și trafic de persoane – 0800 500 333 (de la nivelul ANES) și vor fi diseminate informații pentru victime, privind serviciile sociale de care pot beneficia. Acțiunile campaniei au fost decise în contextul pandemiei de COVID-19, care a generat escaladarea numărului cazurilor de violență la nivel mondial. Această situație a făcut ca victimele să rămână blocate în casă alături de agresori. Pentru a atrage atenția asupra gravității problemei și pentru a arăta că „acasă” nu este tot timpul un loc sigur, IKEA a amenajat sugestiv câteva camere care conțin indicii ale unei potențiale scene de violență domestică.
Astfel, de-a lungul celor 16 zile de Activism împotriva violenței bazate pe gen, IKEA va promova numărul unic de urgență unde victimele violenței domestice pot solicita ajutor. Serviciul este gratuit din orice rețea cu acoperire națională și este asigurat non-stop. Apelul la HELPLINE poate fi făcut de potențiala victimă a violenței domestice, a traficului de persoane, a discriminării de gen sau a discriminării multiple, de un membru al familiei, un vecin, un cunoscut al familiei, un martor sau altă persoană care știe de existența unui astfel de caz. Experții noștri asigură asistență și consiliere și ajută la identificarea soluțiilor adecvate pentru cazurile expuse sau semnalate, oferind informații cu privire la demersurile pe care le poate iniția victima pentru a ieși din situația de criză (prevenirea și combaterea violenței domestice, consiliere primară de natură juridică și psihologică, respectiv îndrumarea victimei către insistuțiile abilitate din proximitate, unde va beneficia de suport și orientare către serviciile disponibile din teritoriu).
În ceea ce privește serviciile sociale, la nivel național există, în prezent, un număr total de 236 de servicii destinate victimelor violenței domestice pe care femeile le pot accesa când se regăsesc în situații de violență domestică. Există 152 de servicii sociale destinate prevenirii și combaterii violenței domestice, din care:
• 105 servicii sociale rezidențiale pentru victimele violenței domestice, respectiv servicii rezidențiale cu o capacitate estimate de 1192 locuri – 45 Centre de primire în regim de urgență (5-60 zile găzduire), 18 Centre de recuperare pentru victimele violenței domestice (până la 180 zile de găzduire) și 42 Locuințe protejate pentru victimele violenței domestice – servicii sociale noi, înființate în cadrul proiectului ”VENUS-Împreună pentru o viață în siguranță!” (cu găzduire până la 1 an);
• 41 servicii în regim de zi, respectiv Centre pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, Centre pentru servicii de informare și sensibilizare a populației;
• 84 servicii specializate, dintre care 42 de grupuri de suport și 42 de cabinet de consiliere vocațională.

Galerie Foto