Comunicat

Deschidere, disponibilitate și sprijin continuu pentru victimele violenței domestice

 Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați – ANES împreună cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului și Direcțiile de Asistență Socială, partenere în Proiectul POCU „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” sunt alături de victimele violenței domestice care au nevoie de sprijin, prin intermediul serviciilor sociale create  în cadrul proiectului, în fiecare județ (1 locuință protejată, 1 grup de suport și 1 cabinet de consiliere vocațională). În prezent, peste 100 de beneficiare se află în locuințele protejate, în care li se asigură, gratuit, găzduire, hrană și alte servicii complementare, potrivit nevoilor lor specifice.

 În situația actuală, generată de răspândirea  COVID19, măsurile impuse pentru depășirea pandemiei sunt reflectate în limitări ce țin de participarea la viața socială și pot genera în mediul familial neînțelegeri și discuții care pot escalada în situații nedorite de violență domestică.

 În acest context, România nu este un caz singular, deoarece și alte state europene se confruntă în acest moment cu o creștere a cazurilor de violență domestică.

De aceea, ANES se află în dialog permanent cu toți partenerii săi și, din analiza informațiilor primite, rezultă faptul că, în întreaga țară, serviciile sociale destinate victimelor violenței domestice își continuă activitatea, asigurând servicii de găzduire și alte servicii de specialitate cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță. De asemenea, specialiștii ANES sunt disponibili pentru victimele violenței domestice, în cazul în care acestea solicită sprijin și ajutor.

            Reamintim faptul că toate persoanele care se află într-o situație de violență domestică pot beneficia  gratuit de  asistență non-stop, 24h din 24, 7 zile din 7, prin apelarea liniei telefonice de urgență cu nr. unic 0800 500 333 destinată victimelor violenței domestice.