În situația generată de răspândirea  COVID-19 și de declararea stării naționale de urgență, ANES este aici, alături de toate femeile din România și lansează un apel general la sprijin și solidaritate pentru toate româncele: „Noi, femeile,împreună pentru întreaga noastră societate!

Avem  deplina certitudine că forța și tăria de caracter a tuturor femeilor din România va contribui, încă odată, la depășirea cu succes a noii situații generate de răspândirea  COVID19, prin inițiative individuale și comune sau acțiuni centrate pe ideea de unitate și solidaritate umană.ANES va  prelua și va promova toate aceste inițiative și acțiuni care se vor realiza în perioada următoare.

 Invităm, pe această cale, toate organizațiile neguvernamentale care colaborează activ în sfera de competență a ANES, să contribuie la  susținerea celor aflați în dificultate și, contăm, ca de fiecare dată, pe sprijinul societății civile în ceea ce privește identificarea problemelor reale din teritoriu și soluționarea acestora în parteneriat.

 ANES își continuă activitatea, fără întreruperi, și se află alături de victimele violenței domestice și de femeile care se află în situații de  discriminare pe criteriul de sex.

Astfel, linia telefonică de urgență cu nr. unic 0800 500 333 destinată victimelor violenței domestice și situațiilor de discriminare pe criteriul de sex își continuă activitatea, fără nicio limitare, este disponibilă, gratuită și asigură asistență non-stop 24h din 24, 7 zile din 7.

  Nu ezitați să apelați la colegii noștri, operatorii din cadrul call-center  pentru consiliere, sprijin și ajutor, atunci când vă aflați într-o situație dificilă!

  Toate măsurile de protecție prevăzute de lege pentru victimele violenței domestice rămân aplicabile (ordin de protecție provizoriu, ordin de protecție, găzduire in serviciile sociale).

Programul de activitate al ANES s-a modificat în concordanță cu noile măsuri adoptate la nivel național (6.30-14.30 zilnic, de luni până vineri), însă trebuie să știți că rămânem un reper stabil în dialogul cu dumneavoastră și ne continuăm activitatea curentă.

În acest sens, ne pot fi transmise petiții sau orice alte solicitări prin e-mail, la adresa secretariat@anes.gov.ro și vom soluționa toate situațiile apărute, cu celeritate.  O preocupare deosebită în aceste momente este legată de grija noastră pentru asigurarea celor mai bune condiții de găzduire pentru victimele violenței domestice care beneficiază de servicii sociale și a tratamentului corespunzător al acestora în concordanță cu nevoile lor. În această direcție am luat deja legătura cu partenerii noștri, furnizorii de servicii sociale și am transmis o serie de instrucțiuni pentru furnizarea serviciilor specifice, în condiții de siguranță.

Astfel, prin grija și profesionalismul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului și a ONG-urilor de profil, serviciile  sociale în regim rezidențial își desfășoară activitatea cu respectarea măsurilor impuse la nivel național, iar cele în regim de zi au fost suspendate, sau, după caz, activitatea acestora a fost modificată pentru a se asigura conformarea cu măsurile amintite.