La invitatia Ambasadei Marii Britanii la Sofia, prin E.S. Ambasador Emma Hopkins si a Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti prin Deputy Head of Mission Tanya Collingridge, o delegație ANES condusă de către doamna Grațiela Drăghici, Secretar de Stat a participat la Conferinta Regionala organizata in parteneriat cu Primaria orasului Burgas, reprezentata prin primarul Dimitar Nikolov.

Tema conferintei “DEVELOPING A REGIONAL STRATEGY FOR PREVENTION, PROTECTION, POLICY AND PROSECUTION OF SEXUAL VIOLENCE” a vizat schimbul de bune practici intre Bulgaria, Romania si Marea Britanie in domeniul violentei de gen cu accent pe violenta sexuala.

Conferinta s-a bucurat de prezenta Vicepresedintei Republicii Bulgaria Iliana Iotova. Domnia sa a manifestat un interes deosebit fata de tema propusa si, deopotriva, fata de politicile publice promovate de Guvernul Romaniei, de catre MMJS/ANES, pe domeniul prevenirii si combaterii violentei impotriva femeilor, prezentate in panelul principal al conferintei,

De asemenea, la eveniment au participat primarul orasului Burgas, guvernatorul regional Valcho Cholakov, precum si reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale din Bulgaria, organizatii non guvernamentale din Bulgaria, Romania si Marea Britanie si alți actori relevanti in domeniu.

Cu aceasta ocazie, dupa alocutiunile gazdelor, secretarul de stat, Grațiela Drăghici a  prezentat in panelul de deschidere, politicile publice promovate de Guvernul Romaniei, prin ANES, din perspectiva Programului de guvernare si a ratificarii Conventiei de la Istanbul, precum și a reglementărilor legislative, mecanismelor și instrumentelor inițiate și dezvoltate prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

In continuarea lucrarilor au fost prezentate modele de buna practica aflate in pregatire sau implementare, ale Bulgariei, Romaniei si Marii Britanii.

Totodată, în marja Conferintei Regionale, in cadrul schimburilor de buna practica intre Bulgaria, Romania si Marea Britanie, delegația ANES a vizitat Centrul-Pilot din Burgas – un model one stop shop de tip SARC- Sexual Assault Referral Center- infiintat cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la Sofia și finanțat de către autoritățile locale din municipalitatea Burgas.