Fenomenul violenței domestice continuă să fie îngrijorător și afectează atât generația actuală cât și cele viitoare.
Familia este locul în care se observă frecvența cea mai mare a actelor de violență. Sunt implicate categorii sociale cu un grad ridicat de vulnerabilitate, fie că vorbim de femei, copii sau persoane în vârstă.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a organizat prima întâlnire a Grupului de lucru interinstituțional constituit în vederea formulării unui punct de vedere comun pentru elaborarea poziției României cu privire la propunerea de directivă privind combaterea violenței domestice.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a fost reprezentat de doamna Luminiţa Popescu, secretar de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), doamna Monaliza Elena Cîrstea, director în cadrul agenţiei şi doamna Simona Butacu, consilier personal al ministrului Gabriela Firea.

Principalele obiective ale propunerii de directivă se centrează pe reducerea violenței împotriva femeilor și pe reglementarea unor standarde în legislația UE în scopul incriminării anumitor forme de violență împotriva femeilor, protejării victimelor, îmbunătățirii accesului la justiție, prevenirii acestor tipuri de infracțiuni și instituirii obligativității colectării datelor la nivelul Uniunii Europene.
Totodată, Comisia Europeană precizează că propunerea de directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice este diferită față de textul Convenției de la Istanbul prin faptul că stabilește standarde minime pentru statele membre în domeniile de competență ale UE, inclusiv incriminarea infracțiunilor de violență cibernetică, care nu sunt acoperite în mod specific de această Convenție.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați apreciază demersul ca fiind unul util ce relevă necesitatea unei abordări ferme și unitare în ceea ce privește politicile și măsurile de prevenire și combatere a violenței domestice și a violenței împotriva femeilor.
România își exprimă susținerea față de propunerea de directivă, iar după finalizare, documentul va fi transmis către Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.

Galerie Foto