În data de 19 noiembrie 2018, secretarul de stat al ANES, Grațiela Drăghici, a primit vizita Comisarului european Věra Jourová, responsabil pentru Justiție, Consumatori și Egalitate de Gen.

Cu aceasta ocazie, secretarul de stat Grațiela Drăghici a prezentat înaltului oficial prioritățile României pentru domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, precum și principalele acțiuni avute în vedere, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019.

Astfel, România are de susținut un examen de maturitate, preluarea Președinției fiind o premieră pentru statul roman.

În acest context, ANES și-a asumat 3 priorități care vizează domeniile sale de competență, și anume:

  1. Creșterea independenței economice a femeilor prin reducerea discriminării de gen în afaceri și a diferenței participării pe piața muncii din perspectiva egalității de gen.
  2. Prevenirea și combaterea violenței domestice și măsuri de protecție de urgență pentru protejarea și sprijinirea victimelor.
  3. Combaterea diferențelor de remunerare între femei și bărbați (cu accent deosebit pe inițiativa Comisiei privind Planul de acțiune 2017-2019 privind combaterea diferenței de remunerare între femei și bărbați).

Președinția română va pregăti proiectul de concluzii ale Consiliului privind diferențele de remunerare între femei și bărbați, în special în ceea ce privește politicile și măsurile adecvate pe care statele membre UE le pot aplica pentru a reduce decalajul. Aceste Concluzii vor fi prezentate în cadrul reuniunii Consiliului EPSCO din iunie 2019.

În perioada Președinției sale, România intenționează să continue dialogul pentru o nouă Strategie UE privind egalitatea de gen și să facă progrese în cadrul negocierilor.

Discuțiile au continuat pe marginea noilor reglementări legislative promovate de Guvernul României în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați și în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice.

De asemenea, atât înaltul oficial european, cât și demnitarul român, au avut un dialog de substanță pentru prefigurarea poziției statului român, în contextul exercitării Președinției, în principal cu privire la Propunerea de directivă privind consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor neexecutivi ai companiilor listate la bursă precum și alte măsuri conexe (Women on Board’s) și la Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului (Work Life Balance).

La finalul întâlnirii, secretarul de stat al ANES a asigurat înaltul oficial european cu privire la nivelul avansat al pregătirilor României pentru preluarea și exercitarea în cele mai bune condiții a Presedinției Consiliului Uniunii Europene.

GALERIE FOTO