Doamna Luminița Popescu, secretar de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) a avut astăzi, 24 februarie 2021, deosebita plăcere de a o întâmpina pe Excelența Sa, doamna Laurence Auer, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în România în cadrul unei întâlniri la sediul ANES. Întâlnirea a deschis orizontul către viitoarele acțiuni comune, prin identificarea modalităților concrete de întărire a cooperării bilaterale româno-franceze.
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați și Ambasada Franței în România au pus bazele unei colaborări începând cu data de 23 noiembrie 2018, prin semnarea unei Declarații de intenție (în marja Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeii), care a avut ca scop intensificarea cooperării dintre cele două entități pentru implementarea unor acțiuni destinate promovării egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, precum și prevenirii și combaterii violenței domestice.
În acest context, în cadrul întâlnirii informale au fost prezentate câteva dintre acțiunile viitoare înscrise pe agenda Ambasadei, și, deopotrivă propunerile lansate de către ANES:
1. Participarea ANES în calitate de partener, în cadrul Campaniei inițiate de către Ambasada Franței în România – 8 martie 2021.
2. Seminar cu tema Prevenirea și combaterea violentei sexuale – instrumente de lucru, ghiduri de bună practică.
3. Seminar cu tema Mecanisme legislative pentru integrarea pacientelor care au suferit de afecțiuni oncologice, pe piața forței de muncă – instrumente de lucru, ghiduri de bună practică.
4. Campania FemTalk – ediția 2, cu participarea a 10 doamne Ambasador (eveniment înscris în cadrul acțiunilor de pregătire a participării candidaturii României pentru un nou mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului ONU, pe locurile alocate Grupului Est European, pentru perioada 2023-2025).
5. Concert caritabil și expoziție de fotografie sub Înaltul patronaj al Casei Regale a României (în contextul Zilei mondiale de conștientizare a abuzului față de vârstnici -15 iunie)
Discuțiile au vizat continuarea dialogului franco-român pentru susținerea reciprocă a Agendei pentru egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, și, în acest sens, s-a stabilit crearea unui mediu care să permită femeilor să-și atingă potențialul și să aibă succes în sfera economică, politică și social. În mod specific, s-a recomandat participarea activă la procesul de luare a deciziilor (exemple de buna practică: cote de gen, legislație, metodologii specifice de implementare, campanii naționale și internaționale);
De asemenea, stabilirea unui calendar anual pentru organizarea de acțiuni comune pentru cele două domenii de competență ale agenției guvernamentale, precum și realizarea unui schimb de experiență cu privire la modelele de bună practică ale statului francez pentru prevenirea și combaterea violentei sexuale au reprezentat priorități ale oficialilor.

Galerie Foto