MERGEM MAI DEPARTE ÎMPREUNĂ!  În luna iulie 2020, continuăm dialogul cu partenerii noștri din rândul organizațiilor neguvernamentale cu activitate în domeniile egalității de șanse între femei și bărbați  și  prevenirii și combaterii violenței domestice, la sediul nostru din București, Intr. Camil Petrescu, nr.5, sect.1.

La începutul instituirii măsurilor de urgență generate de pandemia COVID 19, ANES a lansat un apel general la sprijin și solidaritate pentru toate româncele: „Noi, femeile, împreună pentru întreaga societate!”, adresând tuturor organizațiilor neguvernamentale din sfera sa de competență, apelul de a contribui la susținerea celor aflați în dificultate, identificarea problemelor reale din teritoriu și soluționarea acestora în parteneriat.

De aceea, apreciem că este momentul să realizăm împreună o privire retrospectivă  în legătură cu perioada dificilă pe care am depășit-o, pentru a ne putea gândi și planifica modalitățile în care, intervențiile noastre individuale sau conjugate pot crea în viitor, un răspuns adecvat la problemele actuale cu care se confruntă societatea contemporană.

În acest context, ne dorim ca, în perioada 6-20 iulie 2020, să reluăm întâlnirile și discuțiile, și, pe această cale, invităm toate organizațiile neguvernamentale cu activitate în domeniile egalității de șanse între femei și bărbați  și  prevenirii și combaterii violenței domestice, care doresc să participe la acestea, să confirme intenția de participare, la adresa cabinet@anes.gov.ro, până la data de 3 iulie 2020, ora12.00.  În vederea planificării întâlnirilor, vă adresăm rugămintea de a ne comunica, la momentul confirmării, datele unei persoane de contact.

Această perioadă dificilă a dovedit faptul că femeile au fost și se află în prima linie a pandemiei COVID 19, lucrând pentru binele semenilor lor, fără întrerupere, cu multă dăruire și spirit de sacrificiu, și, tocmai de aceea, meritele lor au fost recunoscute și onorate prin diferite măsuri legislative și alte tipuri de acțiuni. Inevitabil, izolarea și restrângerea relațiilor sociale au creat o presiune nedorită asupra femeilor aflate în situații de violență domestică, aducând noi provocări în ceea ce privește prevenirea și combaterea violenței domestice.

De asemenea, au existat numeroase exemple de acțiuni și proiecte minunate ale  organizațiilor neguvernamentale, care au întărit nevoia de sprijin și coeziune socială.

Au fost încheiate noi parteneriate și au fost identificate noi mijloace de acțiune și intervenție.

ANES a promovat aceste inițiative și a elaborat două planuri de măsuri  specifice pentru această perioadă, care au fost aprobate și implementate: Planul de măsuri privind prevenirea și combaterea formelor de discriminare pe criteriul de gen inclusiv a violenței de gen, pe fondul măsurilor impuse de instaurarea stării de urgență la nivel național în contextul combaterii răspândirii COVID-19, și Planul de măsuri privind prevenirea și combaterea violenței domestice, pe fondul măsurilor impuse la nivel național  pentru combaterea răspândirii COVID-19.

Aspectele amintite, reprezintă doar o mică parte din exemplele care ne întăresc certitudinea că, prin forța noastră comună putem contribui  cu succes,  la construirea unui lumi mai bune, centrate pe ideea de unitate, parteneriat, colaborare și solidaritate umană.