Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenței domestice reprezintă prima lege-cadru prin care a fost reglementat la nivel național acest domeniu deosebit de important pentru viața și siguranța femeilor, cu multiple ramificații în plan social, aceasta fiind publicată inițial în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 367 din 29 mai 2003.
De-a lungul timpului, actul normativ a acumulat modificări deosebit de importante, deschizând calea către acțiuni concrete și măsuri de sprijin și protecție destinate victimelor violenței domestice. Acestea au deschis posibilitatea reală a instituirii unor măsuri efective de protecție și de sprijin pentru victimele violenței domestice, cele mai importante fiind:
-
Reglementarea ordinului de protecție(cu valabilitate de 6 luni) și definirea principalelor forme ale violenței domestice (7 tipuri): violența verbală, violența psihologică, violența fizică, violența sexuală, violența economică, violența socială, violența spirituală.(2012)
-
Reglementarea ordinului de protecție provizoriu (cu valabilitate de 5 zile) provizoriu ca formă specifică de protecție a victimelor aflate în situații de pericol iminent, redefinirea formelor violenței domestice, redefinirea și extinderea tipurilor de servicii sociale, extinderea categoriei de persoane care au calitatea de membru al familiei, reglementarea necesității unui sistem electronic de supraveghere care să permită verificarea respectării obligației agresorului în cazul ordinului de protecție provizoriu și a ordinului de protecție.(2018)
-
instituirea asistenţei juridice obligatorii a persoanei care solicită emiterea ordinului de protecţie şi majorarea limitelor maxime ale pedepsei cu închisoarea pentru persoanele care încalcă ordinul de protecţie sau ordinului de protecție provizoriu ( de la 6 luni la 5 ani). (2020)
-
introducerea conceptului de “violență cibernetică” în sfera “violenței domestice” și enumerarea faptelor care pot intra sub incidența acestuia, (2020)