Masă rotundă online – Un răspuns concret împotriva violenței sexuale – Strategia guvernamentală pe termen lung privind prevenirea și combaterea violenței sexuale „SINERGIE” 2021-2030
Potrivit UN Women, una din trei femei din întreaga lume, experimentează violență fizică sau sexuală, săvârșită, în special, de către un partener intim, iar statisticile relevă dimensiunea globală a fenomenului indicând faptul că 243 de milioane de fete și femei, cu vârste între 14 și 49 de ani au trecut prin situații de violență sexuală și/sau violență fizică săvârșită de către partener, în ultimul an.
În marja celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) a organizat la data de 9 decembrie 2020, Masa rotundă online – Un răspuns concret împotriva violenței sexuale – Strategia guvernamentală pe termen lung privind prevenirea și combaterea violenței sexuale „SINERGIE” 2021-2030.
Acest eveniment a fost găzduit de doamna Luminița Popescu, secretar de stat, alături de care s-a aflat, în calitate de moderator, doamna Monaliza Cîrstea, director.
Subiectul mesei rotunde a prilejuit, printre altele, intervenții din partea dl. Gabriel Vockel, reprezentant adjunct al UNICEF România și doamnei Oana-Mioara Bîzgan-Gayral, deputat, Parlamentul României, cărora li s-au alăturat o serie de specialiști cu multă experiență în domeniu, din cadrul ministerelor și instituțiilor cu atribuții relevante în domeniu și din rândul ONG-urilor.
În deschiderea evenimentului, doamna secretar de stat, Luminița Popescu, a precizat că, prezenta strategie este o premieră pentru țara noastră, apreciind că aceasta ”reprezintă un pas foarte important pentru viitor, dar și o dovadă a faptului că toate instituțiile cu atribuții în domeniu trebuie și pot să coopereze pentru a determina schimbări majore în ceea privește percepția factorilor de decizie, a autorităților, profesioniștilor și opiniei publice față de violența sexuală, care nu trebuie sa fie tolerată sub nicio formă.”
De asemenea, dl. Gabriel Vockel a precizat în intervenția sa că, problematica violenței sexuale se regăsește în toate statele și necesită măsuri ferme de prevenire și sancționare, mai ales în contextul pandemiei COVID 19, în care s-a constatat o creștere a faptelor de violență sexuală atât în rândul familiilor și societății (offline) cât și în mediul online.
Din perspectiva experienței domniei sale, deosebit de valoase în sfera legislativă, doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral a apreciat că “acestă strategie este una dintre cele mai complete”, și că “putem împreună să creăm toate condițiile ce țin de atingerea momentului favorabil pentru realizarea măsurilor propuse”.
Totodată, invitații au mai apreciat rolul integrator al proiectului de act normativ și perspectivele sale de succes, insistând asupra necesității stringente a introducerii în educație a unor noțiuni esențiale privind viața sexuală și drepturile reproductive, ca parte intrinsecă a drepturilor omului și ca apanaj firesc al unei societăți libere și democratice.
Măsurile specifice cuprinse în cadrul proiectului de hotărâre privind aprobarea Strategiei guvernamentale pe termen lung privind prevenirea și combaterea violenței sexuale „SINERGIE” 2021-2030, se regăsesc în Anexa nr. 2.