Miercuri, 9 mai 2018, la Sala Regilor a Palatului Elisabeta, Alteța Sa Regală Principesa Maria a acordat Înaltul Patronaj Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.

 

La ceremonie au luat parte reprezentanți ai agenției guvernamentale, personalități din societatea civilă și membri ai Casei Majestății Sale Custodele Coroanei.

 

În discursul susținut cu această ocazie, Aurelia Grațiela Drăghici, secretar de stat al ANES a dat citire mesajului transmis de Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, care a salutat eforturile depuse de Familia Regală a României în susţinerea valorilor promovate de această instituţie. Totodată, a subliniat faptul că țara noastră susţine “valorile specifice unei societăţi caracterizată prin nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi”.

Concret, acestea se regăsesc în “paşii importanţi” realizaţi de ţara noastră în respectarea egalităţii de gen în administraţia publică centrală, România ocupând în 2017 cea de-a doua poziţie la nivel european cu un punctaj de 52%, media Uniunii Europene fiind de 35% pentru femei.

Cu toate acestea, sunt necesare eforturi susținute, dat fiind că există în continuare “inegalităţi de gen la toate nivelurile în domenii precum piaţa muncii, educaţie, acces la decizie, la conducere, distribuţie echilibrată a rolurilor şi responsabilităţilor familiale”.

Premierul României și-a exprimat convingerea că “prin asumarea şi punerea în aplicare a angajamentelor guvernamentale în sensul nediscriminării de gen vom asigura drepturi egale de acces la toate nivelurile prin eliminarea tuturor formelor de discriminare, prin recunoaşterea şi consolidarea parteneriatului de gen în întărirea principiului egalităţii de şanse ca valoare fundamentală a democraţiei sociale”.

În încheiere, secretarul de stat Aurelia Grațiela Drăghici a lansat o invitație tuturor celor prezenți, precum și reprezentanților mediului de afaceri, de a participa la primul eveniment organizat sub Înaltul Patronaj Regal, și anume seminarul cu tema “ÎMPUTERNICIREA ECONOMICĂ A FEMEII ȘI REDUCEREA DISCRIMINĂRII DE GEN ÎN MEDIUL DE AFACERI”, o dezbatere care urmărește să genereze noi soluții privind împuternicirea economică a femeilor, obiectiv asumat de România atât prin Agenda ONU 2030, cât și în cadrul Conferinței Internaționale a Femeilor Francofone, organizate în premieră anul trecut la București, la care Alteța Sa Regală Principesa Maria ne-a făcut onoarea de a participa.

GALERIE FOTO