Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați au organizat, în perioada 29-30 mai 2019, la Palatul Parlamentului din București, Conferința Internațională la Nivel Înalt cu tema “Condiția femeii moderne – între empowerment, leadership și discriminarea de gen”.
Conferința a fost organizată în contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, sub înaltul patronaj al prim – ministrului român Viorica Dăncilă, și a reunit aproximativ 200 de persoane, președinți, prim–miniștri, demnitari români și europeni, reprezentanți din institutele și instituțiile Uniunii Europene, ai societății civile, organizațiilor internaționale și ai sectorului privat.
În deschiderea oficială a conferinței prim-ministrul român, Viorica Dăncilă, a susținut discursul de deschidere, urmat de discursul președintelui Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, cel al secretarului general NATO, Clare Hutchinson, Reprezentant Special pentru Femei, Pace și Securitate și al ministrului Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.
Conferința a continuat cu Sesiunea Plenară de Nivel Înalt cu titlul „Towards a forward-looking perspective with regard to gender equality and the empowering role of women within our societies” în cadrul căreia secretarul de stat al ANES, Grațiela Draghici, a prezentat prioritățile majore ale României în exercitarea mandatului Președinției la Consiliul Uniunii Europene pe domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați.
În marja Președinției, ne străduim să menținem constant pe radarul Agendei, promovarea egalității de gen și împuternicirea economică a femeilor, un demers ambițios care să se traducă în viitor prin acțiunii și decizii coerente.
Pentru că nu putem vorbi de bunăstare socială pentru cei 500 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, fără împuternicirea economică a femeilor, fără întărirea perspectivei de gen în toate domeniile vieții sociale, fie că vorbim de educație, sănătate, piața muncii, antreprenoriat, leadership sau funcții de decizie politică, la cel mai înalt nivel.
Misiunea Guvernului României, de promovarea e egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați va continua și după încheierea mandatului Președinției, cu aceeași determinare și convingere că acest principiu fundamental este indispensabil societăților democratice și coezive, că participarea activă și semnificativă a femeilor în procesul de elaborare și implementare a politicilor publice este imperios necesară, pentru o continuare sustenabilă a progresului tuturor Statelor Membre ale Uniunii Europene.
În confruntarea statelor cu inegalitățile sociale și cu provocări care nu țin cont de frontiere, democrația socială, economiile noastre, au nevoie de eforturi susținute pentru consolidarea egalității de gen, recunoscut fiind faptul că împuternicirea tuturor femeilor și fetelor în doate domeniile vieții publice aduce valoare adăugată și bunăstare socială tuturor cetățenilor europeni.
În cadrul aceleași sesiuni au susținut alocuțiuni miniștri și secretari de stat, membrii ai Parlamentelor, precum și reprezentanți ai instituțiilor internaționale de profil. Pe agenda reuniunii s-au regăsit schimbul de bune practici, de politici și de inițiative ale statelor membre ale UE privind promovarea egalității de gen în domeniul economic, în antreprenoriat și leadership, prin prevenirea și combaterea discriminării de gen pe piața muncii, în mediul de afaceri și accesul la procesele decizionale.
În context, Conferința a urmărit promovarea în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, a societăților coezive, care să beneficieze de îmbunătățirea sistemului de educație și sănătate, de reducerea inegalităților dintre bărbați și femei, dintre mediul urban și rural, în măsură să conducă la promovarea unei societăți deschise, în care cetățenii europeni să se simtă apreciați și sprijiniți și în care, promovarea egalității de șanse între femei și bărbați să reprezinte cheia succesului pentru o Europă coezivă.
Plecând de la motto-ul ales de România, în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene – „Coeziunea Socială – Valoare comună europeană”, în marja Conferinței Internaționale la Nivel Înalt a fost lansat “Manifestul de la București pentru susținerea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați”. Acest document își propune să dea un semnal de substanță privind integrarea în politicile UE post-2020, considerând că este esențial pentru Uniunea Europeană, în contextul noului mandat al Parlamentului European și al Comisiei Europene, să-și reafirme angajamentul de a promova egalitatea de gen și integrarea perspectivei de gen.

GALERIE FOTO