Nu sunteți niciodată singure! Consilierii call- center HELPLINE cu nr. unic 0800 500 333 din cadrul ANES sunt mereu alături de dumneavoastră!

Asigurăm permanent, sprijin, consiliere și îndrumare prin intermediul liniei telefonice cu nr. unic 0800 500 333 destinată victimelor violenței domestice, traficului de persoane și discriminării pe criteriul de sex,  disponibilă, gratuită, cu asistență non-stop,  24h din 24, 7 zile din 7!

În perioada 01 ianuarie 2020 – 31 mai 2020, la linia telefonică cu nr. unic 0800 500 333 destinată victimelor violenței domestice, traficului de persoane și discriminării pe criteriul de sex,  au fost primite 1337 apeluri.

De asemenea, în cursul lunii mai 2020, au fost înregistrate 382 apeluri, din care se pot desprinde următoarele tipuri relevante:

-156 apeluri în domeniul violenței domestice (relatări cu privire la situații de violență domestică, informații privind adăposturile pentru victimele VD, informații  privind linia telefonică cu nr. unic)

– 4 apeluri în domeniul traficului de persoane;

– 151 apeluri  în domenii conexe (semnalare situații care nu sunt de competența exclusivă a ANES, (solicitarea unor informații referitoare la deplasarea în condițiile stării de alertă, apeluri primite de la persoane cu probleme de sănătate, etc.).

Din punct de vedere al calității persoanei apelante, pentru cele 156 de apeluri în domeniul violenței domestice, situația se prezintă astfel:

  • 115 apelanți – “victimă”;

  • 36 apelanți – “martor”;

  • 5 apelanți – “altă persoană”;

Aceste date statistice relevă creșterea nevoii de informare și sprijin, dar și  a încrederii persoanelor  care se află într-o situație de violență domestică de a apela la autoritățile competente.

Mai mult decât atât, numărul relativ crescut de apelanți care au avut calitatea de martor sau altele, indică un grad mai mare de responsabilizare, empatie și solidaritate a acestora cu victimele violenței domestice, apelurile efectuate constituind pași importanți către promovarea reală a principiului de TOLERANȚĂ 0 LA VIOLENȚĂ DOMESTICĂ!

Tocmai de aceea, este foarte important să discutăm împreună despre aceste situații și să le facem cunoscute și să încercăm să le depășim, oferind sprijinul necesar tuturor femeilor care trec, în prezent prin momente grele, marcate de acest fenomen incompatibil cu normalitatea în relațiile de familie și cele similare.

Știm că  este nevoie de  un efort personal consistent și de cât mai multă informare privind măsurile de prevenire și combatere a violenței domestice pentru a găsi curajul de a ieși definitiv dintr-o relație care vă periclitează zilnic viața și sănătatea.

De aceea rămânem alături de toate femeile care trec printr-o situație de violență domestică și le încurajăm atât pe ele, cât și pe alte persoane care au cunoștință despre asemenea fapte, să apeleze linia telefonică cu nr. unic 0800 500 333 și să solicite sprijin, ori de câte ori au nevoie de o informație sau de consiliere/orientare.

TOTUL DEPINDE  NUMAI DE NOI! Solidaritatea, empatia și sprijinul acordat celor de lângă noi pot face oricând diferența între viață și moarte(vecini, rude, prieteni, societate civilă, autorități)!.

*Femeile care se află în pericol iminent trebuie să sune imediat și direct la numărul unic de urgență 112!