În perioada 29-31 martie 2021, doamna Luminița Popescu, secretar de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, a reprezentat România la lucrările Forumului Generation Equality, organizat de către UN Women, în parteneriat cu Franța și Mexic, în format virtual.

În prima zi, în cadrul sesinuii plenare de deschidere, au fost susținute o serie de alocuțiuni de către liderii acestei inițiative: Secretarul General al Națiunilor Unite, domnul António Guterres, Directorul Executiv al UN Women, Doamna Phumzile Mlambo-Ngcuka, Președintele Franței, domnul Emmanuel Macron, Preşedintele Mexicului, domnul Andres Manuel Lopez Obrador.

            Discuțiile au continuat cu prezentarea Manifestului Societăţii Civile și lansarea unui Apel la Acţiune “Global Call to Action: The Drive Towards Commitments at Paris”. Dialogurile tematice şi discuţiile din cadrul celor 6 Coaliţii de Acţiune, respectiv:

  1. Gender-Based Violence

  2. Economic justice and rights

  3. Bodily autonomy and sexual and reproductive health and rights (SRHR)

  4. Feminist action for climate justice

  5. Technology and innovation for Gender Equality

  6. Feminist movements and leadership, s-au desfășurat în secţiuni de lucru simultane.

Doamna Luminița Popescu, secretar de stat, a susținut o intervenție în cadrul Sesiunii cu tema „From Cooperation to Action: Reducing Gender Inequalities to Strengthen Social Cohesion in Latin America and Europe”. În interventia sa, demnitarul român a subliniat “În România, egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi este un principiu fundamental al drepturilor omului, transpus atât la nivel legislative, cât şi la nivelul politicilor publice, care stă la baza unei societăți echitabile, centrate pe progres. Din perspectivă guvernamentală, întreprindem constant demersuri pentru accesul egal la educație, sănătate, piața muncii, pentru promovarea şi susţinerea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la decizie.

Într-o societate a șanselor și oportunităților egale, trebuie să existe acces egal nu doar la procesele decizionale, ci și la resursele care asigură dreptul de a prospera din punct de vedere economic și social. Prin urmare, mecanismele de alocare a resurselor economice trebuie să aibă în vedere egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, nu doar din perspectiva echității sociale, ci și din persepctiva eficientizării cheltuielilor, prin asigurarea unei administrări a bugetelor existente care să aibă în vedere faptul că beneficiarii sunt în egală măsură bărbați și femei și că egalitatea presupune luarea în considerare a nevoilor, a capacităților și aspirațiilor diferite ale acestora.”

„Femeile și fetele au dreptul de a beneficia de o independență economică reală, care să le permită participarea deplină și responsabilă la viața socială și de familie, la procesul de luare a deciziilor în toate zonele și la toate nivelurile, la afirmarea deplină a personalității lor creatoare.

Perioada dificilă de pandemie COVID-19 pe care o resimte fiecare femeie si fată din România nu trebuie să lase grave urmări asupra împuterniciii economice și politice a femeilor, inclusiv asupra accesului la resursele economice, productive și participarea la procesul de decizie. Este datoria noastră în calitate de factori de decizie să conlucrăm și să preîntâmpinăm aceste obstacole ce pot apărea în viața profesională a fetelor și femeilor din România. “

Principalele rezultate ale Forumului Generation Equality: prezentarea Coaliţiilor de Acţiune și a unui set de priorităţi pentru Compactul cu tema „Women, Peace and Security and Humanitarian Action”. Inițiativa lansării Compactului menită să compenseze absenţa constatată de unele state, a tematicii aferente acestuia din seria subiectelor abordate de cele 6 Coaliţii de Acţiune. În acest context, notabil este faptul că statele membre ONU pot opta să participe la Compact în funcţie de îndeplinirea unui set de criterii.  Lucrările Forumului vor continua anul acesta, cu organizarea unui eveniment similar care va fi găzduit de către Franţa, în iunie 2021.

Notă:

*Detalii despre cele 6 Coaliţii de Acţiune pot fi găsite la https://forum.generationequality.org/action-coalitions ).

*Detalii despre Compactul „Women, Peace and Security” and Humanitarian Action se regăsesc la: https://forum.generationequality.org/women-peace-security-and-humanitarian-action-wps-ha-compact ).

Galerie Foto