În perioada 30 iunie – 2 iulie 2021, la Paris, s-au desfășurat în format hibrid, lucrările Forumului Génération Egalité, prezidate de către domnul Emmanuel Macron și organizate în parteneriat cu UN Women, Mexic, membrii ai societății civile și ai organizațiilor de tineret, cu scopul de a genera și încuraja noi acțiuni menite să susţină egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați și în același timp să impulsioneze statele membre ale ONU să pună în aplicare angajamentele asumate prin Declarația și Platforma de Acțiune de la Beijing.

În prima zi, în cadrul ceremoniei oficiale de deschidere, au fost susținute o serie de alocuțiuni de către liderii acestei inițiative: Președintele Franței, domnul Emmanuel Macron, Directorul Executiv al UN Women, doamna Phumzile Mlambo-Ngcuka, Secretarul General al Națiunilor Unite, domnul António Guterres, Vicepreședinta Statelor Unite ale Americii, doamna Kamala Harris, Preşedintele Mexicului, domnul Andres Manuel Lopez Obrador, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Presedintele Consiliului European, domnul Charles Michel, Cancelarul Germaniei, doamna Angela Dorothea Merkel, Preşedintele Argentinei,domnul Alberto Fernandez, președinți din Suedia, Kenya, Africa de Sud și Tunisia, Prim Ministrul Canadei, domnul Justin Trudeau, Prim-ministrul al Finlandei, doamna Sanna Marin, Ministrul francez pentru egalitate de gen, doamna Élisabeth Moreno.

Participanții la Forum, 30 de șefi de stat sau de guvern, au prezentat angajamente concrete, în particular în cadrul celor 6 Coaliții de Acțiune și al Pactului pentru agenda pentru femei, pace, securitate și pentru acțiune umanitară. Cele 6 coaliții tematice vizează: eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor; promovarea drepturilor lor sexuale și reproductive; promovarea drepturilor economice ale femeilor; accesul femeilor la tehnologie și inovație; integrarea perspectivei de gen în lupta împotriva schimbărilor climatice; sprijinirea mișcărilor feministe și a leadership-ului femeilor. De asemenea, la Forumul de la Paris au participat reprezentanți ai societății civile şi ai tinerilor.
Discuțiile au continuat în format online cu difuzarea mesajelor video ale statelor participante. România a fost reprezentată la nivel guvernamental, de către doamna Luminița Popescu, secretar de stat al Agenției Naționale pentru Egalitaea de Șanse între Femei și Bărbați. În intervenția sa, demnitarul român a prezentat două angajamente ce corespund obiectivelor de politică externă ale României în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirii și combaterii violentei domestice, respectiv aderarea la Coaliția de Acțiune Eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor și la Coaliția de Acțiune Sprijinirea mișcărilor feministe și a leadership-ului femeilor.
Lucrările Forumului au continuat cu peste o sută de evenimente virtuale la care au participat peste 40.000 de reprezentanți şi a fost lansat un Plan global de accelerare a egalității de gen (Global Acceleration Plan for Gender Equality) axat pe temele Coaliţiilor de Acţiune anunţate în anul 2020 şi discutate cu ocazia Forumului din Mexic. De asemenea, s-a urmărit consolidarea unei mișcări inter-generaționale, cu participarea tuturor actorilor interesaţi, pentru promovarea egalităţii de șanse și de tratament între femei și bărbați.
Notă:
*Detalii despre cele 6 Coaliţii de Acţiune pot fi găsite la https://forum.generationequality.org/action-coalitions .
*Detalii despre Compactul „Women, Peace and Security” and Humanitarian Action se regăsesc la: https://forum.generationequality.org/women-peace-security-and-humanitarian-action-wps-ha-compact .

Galerie Foto

Discursul doamnei Secretar de Stat Luminița Popescu