Pe data de 15 mai, secretarul de stat al ANES, Grațiela Drăghici, a participat în calitate de speaker la audierile comisiilor reunite FEMM și LIBE ale Parlamentului European pe tema: „Situația femeilor migrante lucrătoare în agricultură și în fermele din UE”.

În cadrul prezentării aceasta a subliniat faptul că România reprezintă unul dintre cei mai mari furnizori de forță de muncă pentru statele membre ale UE, 47% dintre cetățenii migranți români fiind femei și 53% fiind bărbați.

Migrația femeilor este însoțită deseori de pericole multiple pe care acestea le ignoră prin plecarea la muncă fără forme legale, cu consecințe mergând de la nerespectarea drepturilor aferente unui raport de muncă, până la riscul major de a deveni victime ale abuzurilor, exploatării prin muncă, exploatării sexuale și traficului de persoane.

La nivelul UE peste o treime din lucrătorii în domeniul agricol sunt femei și din această perspectivă există comunități de femei migrante de cetățenie română cu deosebire în statele cu cele mai mari comunități de români din diaspora, precum Italia și Spania.

În domeniul agricol fenomenul intermedierii ilegale a forței de muncă prin interpuși afectează o parte considerabilă a cetățenilor români cu deosebire femei, care devin astfel victime ale „sclavagismului modern”.

De aceea relațiile de muncă fără forme legale și cazurile de exploatare prin muncă, se află cu prioritate pe agenda Guvernului și Ambasadelor României din statele cu comunități semnificative de femei migrante cu cetățenie română.

Prin urmare, în scopul de a elimina vulnerabilizarea femeilor care lucrează în afara granițelor, Guvernul României și-a asumat dezvoltarea unor mecanisme de informare și protecție, a unor inițiative comune la nivel național și prin intermediul reprezentanțelor diplomatice, în legătură cu situațiile care privesc respectarea drepturilor cetățenilor aflați în situații de risc, cu deosebire femei.

Astfel, au fost prezentate măsurile promovate de Guvernul României, prin instituțiile sale și împreună cu parteneri guvernamentali și non-guvernamentali, în sprijinul cetățenilor români care aleg să lucreze în afara granițelor, cu accent pe problematica migrantelor românce lucrătoare în agricultură și în fermele din UE.

Mai jos puteți urmări înregistrarea video a ședinței comisiilor reunite FEMM și LIBE din Parlamentul European.

GALERIE FOTO

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept