Comunicat de presă

 

Prin Rezoluția 54/134 a Adunării Generale a ONU, din anul 1999, guvernele, organizațiile internaționale și non guvernamentale sunt invitate, în fiecare an, să organizeze acțiuni menite să trezească conștiința publică în fața acestui fenomen global.

În întreaga lume începând cu această zi se dă startul Campaniei „16 zile de activism împotriva violenței bazată gen”, perioadă de reflecție și luare de atitudine, de către întreaga societate.

În România, trebuie să reflectăm cu toții asupra acestui flagel, care numai anul trecut a ucis aproape 200 de femei, și care la fiecare 30 de secunde produce o victimă a unui abuz fizic, psihic sau sexual, printre femeile românce.

Comunitățile au datoria să reflecteze, însă guvernele au responsabilitatea să acționeze.

De aceea în cel mai scurt timp va fi adoptată Strategia Națională 2018-2021 privind promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice, document programatic care propune României un nou model social din perspectiva de gen, bazat pe respect, demnitate, responsabilitate, echitate și justiție socială.

Totodată, este pe cale de a fi trimis în Parlament Proiectul de Lege ce vizează modificarea și completarea Legii 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Proiectul își propune armonizarea prevederilor Convenției de la Istanbul cu legislația națională, Convenția reprezentând cel mai important instrument juridic de cooperare internațională în domeniu.

România a fost cel de al 14-lea stat care a ratificat Convenția de la Istanbul, prin Legea nr. 30/2016.

Introducerea în Proiectul de Lege a Ordinului de Protecție Provizoriu – OPP- în acord cu articolul 52 din Convenție, urmărește o schimbare de paradigmă, care pune în centrul acțiunilor victima violenței domestice, prin toate măsurile rapide de protecție, de înlăturarea a agresorului, de sancționare a acestuia și de intervenție multidisciplinară în favoarea femeilor, victime ale violenței domestice.