Astăzi, 6 august, la conferința “Prevenirea efectelor negative ale migrației economice asupra familiei transnaționale”, desfășurată în cadrul programului “Sărbătoarea Diasporei – Iașul Este Acasă!”, doamna Luminița Popescu, Secretarul de Stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), și-a exprimat sprijinul față de cetățenii români care muncesc peste hotare și care contribuie în mod determinant la susținerea domeniilor în care își desfășoară activitatea.
Totodată, a fost reafirmat suportul referitor la preluarea propunerii de alternativă la politicile publice privind bugetarea pe bază de gen, realizată de către Fundația Corona, în parteneriat cu Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară și ANES.
În același timp, s-a subliniat faptul că accesul cetățenilor români pe piața de muncă a altor state din Uniunea Europeană trebuie facilitat numai prin intermediul agențiilor acreditate de ocupare și de plasare a forței de muncă în străinătate, iar, o altă componentă crucială se referă la realizarea informării publice, în special la nivelul comunităților, în proximitatea cetățenilor, în scop preventiv, prin furnizarea informațiilor legate de importanța existenței unor contracte de muncă și conștientizarea unor practici reprobabile (ex. traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă/exploatare sexuală).
Secretarul de Stat a evidențiat principalele inițiative ale Guvernului și Ministerului Muncii și Protecției Sociale(MMPS), care se referă la programe privind crearea locurilor de muncă, în special în mediul rural, care pot constitui o alternativă viabilă la cele din străinătate, cum sunt: cele care vizează sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri și înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural, dar și reglementarea condițiilor pe care cetățenii trebuie să le îndeplinească pentru a putea beneficia de pensie comunitară.
Principalele problemele actuale ale cetățenilor români din diaspora au fost discutate în cadrul conferinței „Prevenirea efectelor negative ale migrației economice asupra familiei transnaționale”.
”Cred că fiecare cetățean român aflat peste granițe trebuie să fie bine informat și conștient de drepturile pe care le are și de mijloacele prin care și le poate apăra. Încheierea unui contract de muncă legal reprezintă o garanție pentru asigurarea unor condiții de muncă corecte și pentru acordarea drepturilor de care ar trebui să beneficieze. Deși se supun unor riscuri majore, deseori, am putut constata faptul că cetățenii români preferă, totuși, să se adreseze fie unor persoane cunoscute de către ei, fie unor intermediari din afara circuitului legal de plasare a forței de muncă”, a afirmat Secretarul de Stat, Luminița Popescu. Potrivit studiilor efectuate la nivelul MMPS, doar 15% dintre români își găsesc un loc de muncă în străinătate prin intermediul unei agenții.
Cele mai importante concluzii desprinse în cadrul conferinței au vizat: necesitatea creării locurilor de muncă în țară, remunerate decent, importanța implicării comunităților locale în dezvoltarea unor inițiative care să valorifice forța de muncă existentă la nivel local, nevoia de asigurare a protecției reale a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, dezvoltarea unor programe de prevenire a efectelor negative, în domeniul sănătății, pentru muncitorii care se reîntorc în țară.