Seminarul Importanța Codului privind practica asistentului social
La data de 27 octombrie 2020, a avut loc Seminarul Importanța Codului privind practica asistentului social, organizat de către Consiliul Național al Asistenților Sociali din România și UNICEEF România.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai UNICEEF România, CNASR, reprezentanți ai autorităților centrale, autorităților locale și organizațiilor neguvernamentale.
La acest eveniment, din partea ANES a participat doamna Monaliza Cîrstea, director al Direcției de Prevenire si Combatere a Violentei Domestice.
Reprezentanții UNICEF si CNASR au menționat faptul că este pentru prima oară când se reglementează în mod unitar un set reguli pentru intervenția asistenților sociali, unic chiar în această regiune a Europei și, care vine în sprijinul profesioniștilor, autorităților locale și centrale. Codul aduce cu sine o serie de garanții pentru asistenți sociali și pentru angajatori care pot genera schimbări pozitive și soluții pentru îmbunătățirea activității din domeniul asistenței sociale. De asemenea, s-a menționat faptul că UNICEF România a fost și rămâne un partener constant în susținerea și dezvoltarea serviciilor sociale, asistenților sociali și a acțiunilor care vin în sprijinul creșterii accesului la asistență socială.
Codul vizează standardele profesionale, competențele și modalitatea în care se poate măsura performanța activității asistentului social și aspecte privind formarea profesională. Un alt element important se axează pe treptele de competență profesională ale asistenților sociali/nivelul de responsabilitate în etapele actului profesional.
Cu privire la standardele profesionale au fost gândite 8 standarde profesionale care vizează: gestionarea cu succes a rolului profesional, realizarea activităților în mod profesionist, formarea profesională în acord cu domeniul de practică, includerea în derularea activităților practice a analizei, reflecției, gândirii critice precum și a procesului de supervizare și consultare, construirea și susținerea unei relații profesionale corecte cu beneficiarul, evaluarea nevoilor realizată în parteneriat cu beneficiarul, realizarea intervenției sociale, lucrul în echipă. În egală măsură, s-a evidențiat faptul că sunt importante modalitățile de diseminare și preluare a prevederilor codului, fiind solicitat sprijinul autorităților prezente.
Principalele avantaje ale implementării Codului vizează : asigurarea unui cadru clar de responsabilitate în domeniul asistenței sociale, planificarea eficientă a activității asistenților sociali, sarcini de lucru clare și adaptate treptelor de competență, măsurarea și monitorizarea performanței în muncă, gestionarea riscurilor și resurselor, dezvoltarea profesională continuă.
O serie de observații au relevat lipsa de asistenți sociali la nivelul comunităților, supraîncărcarea acestora cu alte sarcini administrative și lipsa de motivare a acestora, în paralel cu nevoia de a asigura menținerea profesioniștilor în mediul rural. În acest sens, în perioada următoare CNASR va încerca să inițieze noi demersuri în parteneriat cu Facultățile de asistență socială.
Reprezentanta ANES, a salutat acest demers necesar și ambițios de reglementare a activității asistentului social , menționând că este foarte importantă colaborarea cu CNASR în ceea ce privește diseminarea Codului de practică și formarea continuă a asistenților sociali, în special a celor din cadrul SPAS-urilor, pentru viitoarele reforme de substanță din domeniul asistenței sociale care vizează serviciile sociale din domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice.