Specialiștii din toată lumea avertizează, în prezent, asupra riscului crescut în ceea ce privește escaladarea situațiilor de violență domestică împotriva categoriilor vulnerabile (copii, femei, persoane vârstnice sau persoane cu dizabilități), pe fondul măsurilor recente, adoptate la nivel global, pentru limitarea răspândirii COVID-19.
Totodată, și în țara noastră, în condițiile izolării la domiciliu, limitării contactelor cu membrii rețelei sociale, efectuării muncii la domiciliu, închiderii școlilor, lipsei unor facilitați de petrecere a timpului și insecurității financiare, relațiile familiale tind să devină din ce în ce mai încordate, ajungând până la manifestări extreme. Sunt momente dificile pe care le putem depăși doar împreună, gândindu-ne cu tot sufletul nostru la binele familiei și al semenilor noștri.
În acest sens, lansăm un apel către toți partenerii de viață, indiferent de calitatea pe care o au (ex.: soț, tată, iubit), să trateze această situație cu mult calm și înțelegere și să reprezinte un pilon de sprijin pentru familie, deoarece, situațiile de violență domestică nu fac altceva decât să agraveze condițiile de viață, deja dificile, și să împovăreze cu și mai multe griji membrii familiei pe care o au în grija lor, și pot deveni un pericol real pentru viața copiilor, a partenerelor lor și a celorlalți membri ai familiei. Tocmai de aceea este foarte important să vorbim despre aceste situații și să le facem cunoscute și să încercăm să le depășim împreună, oferind sprijin tuturor femeilor care trec prin aceste situații dificile. Este momentul în care solidaritatea și sprijinul celor de lângă noi pot face diferența (vecini,rude, prieteni).
Nu uitați faptul că puteți apela la toate măsurile de protecție prevăzute de lege pentru victimele violenței domestice (ordin de protecție provizoriu, ordin de protecție, găzduire în serviciile sociale specializate)!
Încurajăm femeile care trec printr-o situație de violență domestică și orice alte persoane care au cunoștință despre asemenea fapte să apeleze linia telefonică cu nr. unic 0800 500 333 destinată victimelor violenței domestice, care este disponibilă, gratuită și asigură asistență non-stop, 24h din 24, 7 zile din 7.
Femeile care se află în pericol iminent trebuie să sune direct
la numărul unic de urgență 112!
Polițiștii aplică măsurile de protecție prevăzute de lege, în aceste situații, și acționează permanent pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta ordinea și siguranța publică, fiind pregătiți să intervină atunci când situația o impune, în scopul protejării drepturilor și libertăților cetățenilor.
Reamintim faptul că, în fiecare județ și în municipiul București, se află la dispoziția dumneavoastră serviciile sociale în regim rezidențial, organizate ca locuințe protejate (în număr de 42), înființate de către ANES împreună cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului și Direcțiile de Asistență Socială, partenere în Proiectul POCU „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”. În cadrul locuințelor protejate se asigură, gratuit: găzduire, hrană, consiliere psihologică și alte servicii complementare, potrivit nevoilor specifice.