Criza creată de pandemia de COVID-19 a mărit decalajele socio-economice și a dus la creșterea vulnerabilității grupurilor sociale care deja se confruntau cu marginalizarea socială. În acest context, asistența socială, profesie dinamică și al cărei potențial prezintă oportunitatea de colaborare cu diverse domenii, poate acționa ca și catalizator în reconstruirea bunăstării sociale în vremuri turbulente.

Pentru a-și arăta deschiderea și susținerea față de acțiunile din domeniu, doamna Luminița Popescu, secretar de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, a avut plăcerea de a participa la a 5-a ediție a Social Work International Conference (SWIC), organizată de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București, în colaborare cu Asociația Școlilor de Asistență Socială din România (ASSWR).

Tema conferinței din acest an a pus accent pe importanța colaborării interinstituționale, fiind intitulată chiar „Social Work Diversity: A Dialogue Among Professions. Enriching solidarity in unruly times”.

În intervenția sa, doamna Luminița Popescu a subliniat rolul crucial al asistenților sociali, considerându-i „coloana vertebrală a sistemului de servicii sociale de la nivel național”, dar mai ales, cel al domeniului asistenței sociale, care prin diversitatea sa, prezintă oportunitatea de colaborare cu experți din toate ariile de activitate, fapt care, în vremuri de criză, precum cele create de pandemia de COVID-19, poate contribui decisiv la peisajul solidarității naționale.

În acest sens, obiectivele regăsite în Strategia Națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2021-2027 pot fi, cu siguranță, obținute prin cooperare și dialog interactiv.

De asemenea, în cadrul discursului său, doamna Luminița Popescu a asigurat participanții în ceea ce privește deschiderea de la nivelul ANES pentru colaborarea cu persoanele din domeniul asistenței sociale: „Ne angajăm să consolidăm eforturile pentru a aduce îmbunătățiri constante și palpabile în viața femeilor, victimelor violenței de gen, dar și a altor categorii de persoane vulnerabile.”

Galerie Foto