Acordul de retragere a intrat în vigoare la 1 februarie 2020 și a permis asigurarea unei perioade de tranziție între cele două părți, în perioada 1 februarie 2020 – 31 decembrie 2020.

În această perioadă, Regatul Unit nu a mai participat la procesul decizional și nu a mai fost reprezentată în instituțiile UE, dar a aplicat, în continuare, acquis-ul european, păstrând drepturile și obligațiile specifice statelor membre UE.

În paralel, începând cu luna martie 2020, Uniunea Europeană și Regatul Unit au desfășurat negocieri pentru stabilirea cadrului relațiilor viitoare.

Acordul a fost semnat la 30 decembrie 2020, urmând să constituie baza parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Regatului Unit, atât în plan comercial, cât și în multiple domenii sectoriale.

În paralel, finalul perioadei de tranziție (31 decembrie 2020) generează schimbări inevitabile, cu efecte concrete la nivelul cetățenilor/mediului de afaceri/altor categorii în relația cu Regatul Unit.

Pentru o informare corectă cu privire la schimbările care vor avea loc în relația cu Regatul Unit puteti accesa www.anes.gov.ro unde veți putea regăsi Ghidul Informativ al Ministerului Muncii și Protecției Sociale

PRIVIND IMIGRAȚIA ÎN MAREA BRITANIE DE LA 1 IANUARIE 2021, precum și o secțiune de întrebări și răspunsuri privind diferite teme de mobilitate începând cu 1 ianuarie 2021.

Ghid informativ imigrație Brexit

Intrebari si raspunsuri (Q&A) privind imigrația în UK de la 1 ianuarie 2021