Vizită de lucru în teren alături de doamna Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea a anunțat astăzi, în cadrul unei vizite în județul Ialomița, că victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită, începând cu anul viitor.
Începând cu anul 2022, victimele violenței domestice vor beneficia de decontarea contravalorii expertizei medicale și a certificatelor medico-legale, cheltuieli care vor fi asigurate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse (MFTES), prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Procedura elaborată la nivel național va urma modelul de bune practici implementat de Primăria Municipiului București din anul 2016, iar finanțarea va fi asigurată prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.
De asemenea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a mai spus că agresorii trebuie pedepsiți și ținuți la distanță prin ordine de protecție sau brățări electronice. Gabriela Firea a anunțat că a inițiat deja discuții cu ministrul de Interne referitoare la implementarea prevederilor privind monitorizarea electronică. Numai în acest an, 35 de persoane au decedat în urma actelor de violență domestică, iar anul trecut au fost înregistrate 72 de decese.
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, secretarul de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Luminița Popescu și președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, au verificat care sunt condițiile în care ajutate victimele violenței domestice din județul Ialomița. Au fost vizitate o locuință protejată dedicată victimelor violenței domestice și un centru de asistență destinat agresorilor.
Locuința găzduiește 6 victime ale violenței domestice și face parte din rețeaua națională inovativă integrată de locuințe protejate, grupuri de suport și consiliere vocațională, dezvoltată în cadrul proiectului „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, al cărui promotor este Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.
La nivel național, există 42 de astfel de locuințe protejate, 42 de grupuri de suport și 42 de cabinete dedicate orientării și consilierii profesionale. În funcție de nevoile fiecărui caz, beneficiarele primesc servicii complementare sub formă de: consiliere psihologică, consiliere juridică, asistență socială, consiliere vocațională, orientare și formare profesională, reintegrare socială și pe piața muncii și asistență socială, pot rămâne pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire și, cel mai important, pot fi găzduite alături de copiii lor.
Centrul de asistență destinat agresorilor a fost dezvoltat de ANES, în cadrul proiectului „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, al cărui obiectiv principal este de a susține punerea în aplicare a Convenției de la Istanbul în România și care vizează, în mod implicit, reducerea violenței în familie și a violenței împotriva femeilor.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați încurajează femeile care trec printr-o situație extremă sau sunt victime ale violenței domestice să apeleze numărul unic 0800.500.333. Linia telefonică este gratuită și asigură asistență specializată non-stop.