În cadrul vizitei pe teren realizate la data de 4 noiembrie 2020, în județul Gorj, de către doamna Violeta Alexandru, ministrul muncii și protecției sociale, unul dintre obiectivele importante a vizat analiza stadiului de implementare a Proiectului POCU: 465/4/4128038 ”VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, derulat de către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), în calitate de Beneficiar/Lider de parteneriat, în parteneriat cu 42 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Direcții de Asistență Socială.
Cu acest prilej, a fost vizitată locuința protejată creată în cadrul proiectului de către partenerul DGASPC Gorj.
La discuții, alături de doamna ministru, au participat: doamna Luminița Popescu- secretar de stat ANES, Monaliza Cîrstea – director ANES, Mariana Ungureanu – director cabinet ANES, domnul Laurențiu Diaconescu – director general DGASPC Gorj, Luminița Mitucă – coordonator local, Lidia Bîrsanu – responsabil servicii sociale.
În cadrul dialogului au fost evidențiate toate eforturile întreprinse de reprezentanții DGASPC Gorj în perioada pandemiei de COVID-19, dar și impedimentele cu care s-au confruntat în lunile anterioare și, care au generat lipsa beneficiarilor.
În acest context, doamna ministru Violeta Alexandru a evidențiat importanța parteneriatelor cu reprezentanții poliției și bisericii, ca factori determinanți pentru facilitarea procesului de identificare a beneficiarilor.
Discuțiile au evidențiat aspectele importante legate de implementarea proiectului, subliniindu-se necesitatea evaluării nevoilor beneficiarelor și adaptării serviciilor sociale, mai ales din perspectiva dinamicii categoriilor sociale vulnerabile.
Vizitarea locuinței protejate, serviciu social nou lansat în primăvara acestui an, a întărit necesitatea implicării responsabile și serioase a echipei locale de implementare, pentru creșterea vizibilității acestui serviciu și a serviciilor complementare.
Doamna ministru al muncii și protecției sociale și doamna secretar de stat și-au manifestat încrederea în ceea ce privește continuarea eforturilor echipei locale și creșterea implicării acesteia în asigurarea tuturor condițiilor de susținere a beneficiarelor și furnizare a serviciilor sociale integrate destinate prevenirii și combaterii violenței domestice.
Dacă ești victima violenței domestice sau ai informații despre posibile victime, apelează la serviciile gratuite destinate victimelor violenței domestice (în fiecare județ) create prin Proiectul POCU: 465/4/4128038 ”VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”: Locuințe protejate, Grupuri de suport, Cabinte de consiliere vocațională.
ANES în calitate de Beneficiar/Lider de parteneriat, în parteneriat cu 42 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Direcții de Asistență Socială furnizează, în prezent, servicii sociale integrate pentru victimele violenței domestice, prin care se asigură:
➢ GĂZDUIRE pe o perioadă de până la un an în cadrul unei LOCUINȚE PROTEJATE, în scopul asigurării transferului cătree o viață independentă;
➢ CONSILIERE PSIHOLOGICĂ, respectiv, programe specifice de asistență psihologică și de dezvoltare personală, în scopul de a primi spirjin și autor pentru depășirea situației de criză – prin intermediul GRUPULUI DE SUPORT;
➢ CONSILIERE PENTRU ORIENTARE VOCAȚIONALĂ, FORMARE PROFESIONALĂ ȘI INSERȚIE SOCIALĂ ȘI PROFESIONALĂ, prin dezvoltarea de competențe în vedere creșterii oportunităților de ocupare a forței de muncă – prin intermediul CABINETULUI DE CONSILIERE VOCAȚIONALĂ.
Oricând ai nevoie de informare, sprijin psihologic, găzduire, orientare sau consiliere vocațională, poți suna, transmite un e-mail sau poți merge direct, chiar acum, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul tău pentru a afla cum poți să beneficiezi, de unul sau mai multe dintre aceste servicii.
Rămânem alături de toate femeile care trec printr-o situatie de violență domestică și le încurajăm atât pe ele, cât și pe acele persoane care au cunoștință despre asemenea fapte, să apeleze linia națională telefonică, gratuită, cu nr. unic 0800 500 333, cu program non-stop, și să solicite sprijin.

Galerie Foto